svářecí metody,  kontrola sváření, elektrody, svářečky
DOMÉNA svareni.eu je na prodej : cena 7500 Kč , více info na info@svareni.eu .
Lajkněte na Facebook, klikněte na link, nic Vás to nestojí... Děkujeme za podporu...

Sváření MAG

svarovani metodou magSvařování MAG

Jedná se o poloautomatické svařování v ochranné atmosféře aktivního plynu. Ten má mimo ochranné funkce za úkol i vstupování do chemických reakcí v svarové lázni. Jako aktivní plyn se užívá zejména:

Oxid uhličitý

Tento plyn je oblíbený hlavně pro jeho snadnou dostupnost a nízkou cenu. Z hlediska svařování je jeho nevýhodou tvorba oxidů a karbidů, které nepříznivě ovlivňují mechanické vlastnosti svarů, jakož i dost vysoké napětí a velké rozstřikování. Vhodný je pro svařování nelegovaných a nízko legovaných konstrukčních ocelí. Naopak nevhodný je pro vysoce legované oceli a nerez.

Směs argonu a oxidu uhličitého

Používá se v případech, kdy je kladen vysoký důraz na kvalitu a produktivitu svařování. Podíl oxidu uhličitého v této směsi by měl být do 25%, protože při vyšší koncentraci by byl argon zbytečný. Používá se hlavně při svařování nelegované a nízko legované oceli.

Směs argonu a kyslíku

V této směsi by podíl kyslíku neměl překročit 5%. Používá se zejména při svařování vysoce legované oceli, jakož i nerez oceli.

 Svařování kovů metodou MAG

Z výše uvedeného vyplývá, že metoda MAG je vhodná zejména pro svařování oceli, a to díky použitému aktivnímu plynu. Je možné použít i vícesložkovou směs plynu, která však bude na bázi argonu. Taková směs se používá pro speciální účely, automatizované nebo robotizované svařování, či svařování s menšími emisemi škodlivin.

Výhoda svařování MAG

Výhodou je poměrně vysoká produktivita, přizpůsobivosti, svařování ve všech polohách a možnost automatizace.

Nevýhoda svařování MAG

Za nevýhodu se považuje neustálý přívod atmosféry, náchylnost na tvorbu chyb a to hlavně nátrubků, a problémy spojené s požadavky na automatizaci.